top of page

Így varázsolj csodaszép dekorációt padlóburkolatból

Időnként olyan hétköznapi dolgokkal lehet álomszép otthont varázsolni, amely körülvesz minket a mindennapokban, mégsem jut eszünkbe, hogy más módon is fel lehetne használni. Ilyen például a laminált padlóburkolat.

Melegebbé és otthonossá tudja tenni a lakásunkat, de nemcsak a padlón, hanem a falon és a mennyezeten is különleges designt alkothatunk vele. Egyszerű és mégis dekoratív.

Mivel a padlóburkolat ilyen jellegű felhasználása nem igényli a magas kopásállóságot és karcállóságot, elegendő csak az esztétikus megjelenésére koncentrálni.



Előnyei közé sorolhatjuk, hogy könnyű tisztítani, sokkal egyszerűbb eltávolítani a foltokat róla, mint a sima festett falról. Ezenkívül remek hőszigetelőként szolgál.

Használhatjuk kiemelésként is egy-egy helyiség valamely részében. Ha például szeretnénk egy olvasósarkot, vagy a mosdót szeretnénk különlegessé tenni, érdemes a fal ezen részére rakni a lapokat. Igazán modern és mégis meleg hangulata lesz az adott szobának.


A falra helyezésnél a ragasztásos technika az ajánlott. Lehet kapni kifejezetten ilyen burkolatok felhelyezéséhez való erős ragasztót, aminek a használatával biztosan a helyén maradnak a lapok.


Arra azonban figyeljünk, ha esetleg vizes helyiséget dekorálnánk vele, hogy a laminált padló nem szereti a párát és a vizet. A helyiség mindenképpen jól szellőző legyen és ne érje közvetlen víz, különben felpúposodhat.


Laminált padló a plafonon

Hasonlóan a falra helyezett padlóburkolathoz, a plafonra téve is rejtett lehetőségeket tartogat számunkra. Egyrészről segítségükkel lehet játszani a térrel, mert a sötétebb plafon világos oldalfalakkal optikailag képes csökkenteni a szoba méretét.


Fordítva pedig ugyan nagyobb belmagasság látszatát kölcsönzi a helyiségnek, de a sötét falaknak köszönhetően szűkösebbnek tűnhet a szoba. Éppen ezért érdemes végiggondolni a lapválasztásnál, hogy milyen színű falat és a padlót szeretnénk. Először mindig azt döntsük el, hogy hova essen a fókuszpont.


Használhatjuk díszítőelemként is, nem muszáj az egész mennyezetet beburkolni vele. Jelölheti a lámpatestek helyét, vagy a szomszédos szobával összekötheti a helyiséget.


Ha meleg árnyalatot választunk a szobának melegséget, és kellemes, barátságos légkört tud kölcsönözni ez a típusú burkolat.

A hideg pedig letisztult modern környezet látványát nyújtja.


Felhelyezésének különböző módszerei vannak. Mivel ez nem egy újkeletű elképzelés, lehet találkozni olyan gyártó cégekkel, akik kifejezetten a falra vagy a plafonra felszerelhető változatokat árulnak.


Három módon lehet felszerelni.

Ragasztva, sínrendszer segítségével vagy csavarozva.


A csavarozott megoldásnál figyelembe kell venni, hogy a csavarfejek ki fognak látszódni. Ezzel egyfajta rusztikus hatást lehet kelteni a szobában, főleg, ha valaki szép sárgaréz csavarokat használ. Bizonyos esetekben, mondjuk, nagyobb felület burkolásakor érdemes lehet párnafázni először a területet.


A sínrendszer használata az egyik legkönnyebben megvalósítható módszer, melynél a laminált lapot sem kell átfúrni, illetve ragasztózni. Ez a szerkezet rögzítő- és dekorsínekből, klipszekből, élvédőkből és takaróprofilokból áll. Összességében ez a falra felszerelt sínrendszer tartja a padlóelemeket a kívánt helyen, és bármilyen típusú burkolatot bele lehet helyezni.

650 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page