top of page

5 színszabály a stílusos otthonhoz


Az otthonunk kialakítása olyan kreatív művészet, ahol a színek is kulcsszerepet játszanak.


Otthonunk helyiségeinek kialakításának során a színek kiválasztása nem csupán esztétikai kérdés: segítségükkel komplex hangulatot és atmoszférát is teremthetünk.


A színeknek ezen kívül megvan a saját pszichológiai hatásuk, és egy jól megválasztott színpaletta képes élettel, energiával vagy éppen nyugalommal és harmóniával megtölteni az otthonunkat.

 

Az 5 legfontosabb színszabály egy helyiség berendezésekor

 

Hangulatteremtés színekkel

 

Az első és legfontosabb szabály: döntsd el, milyen hangulatot szeretnél teremteni.


A színek pszichológiai hatásai ugyanis kifinomult módokon befolyásolják érzéseinket és viselkedésünket.


Például, a nyugtató kék szín segíthet ellazulni, míg az élénk narancs energiával tölt fel.

Továbbá, a színek kombinációja is meghatározó a hangulatteremtés szempontjából.


Ha például komplementer színpárokat alkalmazunk, mint a narancs és kék, energikus és erős hatást érhetünk el. Azonban, ha inkább a melegebb földszínek felé hajlunk az ízlésünkben, a helyiség hangulata sokkal visszafogottabb és megnyugtatóbb lesz.

 

A harmónia kulcsa - ragaszkodj 3 színhez!

 

A második irányelv szerint mindig tartsd szem előtt, hogy három fő színt válassz.


A három szín között legyen egy világos, egy közepesen erős tónusú és egy sötét árnyalat. A három különböző szín kombinációjával térbeli gazdagságot és mélységet hozhatsz létre a kiválasztott helyiségben.


Például, ha a fő színnek egy pasztell rózsaszínt választasz, a közepes árnyalat lehet egy lágy, levendula lila, míg a sötét szín pedig egy mély, gazdag olajzöld.

Ebbe a harmonikus palettába további kiegészítő és kiemelő színeket használhatsz különféle dekorációs eszközökkel, melyek további mélységet és élénkséget adhatnak a térnek.


Képzeld el például, hogy néhány merész sárga díszpárna vagy egy élénk kék festmény hogyan emelheti és hangsúlyozza ki az alap színskálát a szobádban!

 

Tartsd megad a 60-30-10 szabályhoz!

 

A harmadik alapelv az arányokról szól.


A 60-30-10 szabály segít eldönteni, hogyan oszthatók el a színek a térben. A helyiség 60%-ában a domináns színt alkalmazzuk, ami általában a nyugtató vagy semleges árnyalat.


A másodlagos szín 30%-ban jelenik meg, hogy kiegészítse a domináns színt, míg a hangsúlyos szín 10%-ban hoz kontrasztot és hangsúlyt a térbe.


Például, egy nappaliban a falak és bútorok lehetnek a domináns színben, a díszpárnák és függönyök a másodlagos színben, míg néhány dekorációs elem lehet a hangsúlyos árnyalatú.

 

Igen ám, de mi a helyzet a padlóval?

 

A padló a tér legnagyobb felületét foglalja el, ezért ennek a színének a dominás árnyalathoz kell hasonlítania.


Ha például nyugodt hangulatú helyiséget szeretnénk kialakítani és a falak, valamint a bútorok alapvetően fehérek vagy világos árnyalatúak, akkor a padló színe is legyen világos.

 

Fények és színek - egységben a természetes megvilágítással

 

A természetes fény mennyisége nagy hatással van a színek megjelenésére egy helyiségben.


Ezt pedig fontos figyelembe venni a színválasztásnál.


Például, egy olyan szoba, amely rengeteg napfényt kap, jobban bírja a sötétebb színeket, mint egy kevésbé világos helyiség, ahol inkább a világosabb árnyalatokat érdemes előnyben részesíteni.

Ezenkívül, a természetes fény lehetőséget ad merészebb és élénkebb színek használatára is, amelyek élettel töltik meg a teret.

 

Egyensúly és kontraszt - hideg és meleg színek egymás mellett?

 

Végül figyelembe kell venni azt is, hogyan egyensúlyozzuk a hideg és meleg színeket egy helyiségen belül.


Például, ha a három fő szín közül választunk, érdemes figyelni arra, hogy meleg (piros, narancs, sárga) és hideg (kék, zöld, lila) színeket is használjunk.

Ezzel kiegyensúlyozhatjuk a tér hangulatát.


Például, egy hálószobában a hideg kék falakat melegebb, narancs színű díszpárnákkal és ágyneművel kombinálhatjuk, így a helyiség egyensúlyban marad.

 

Összefoglalás

 

Az otthonod színeiben egy különleges világ rejlik, és mindezek a színszabályok segítenek neked felfedezni ezt a varázslatos teret. Kísérletezz bátran és hozd létre a saját színes műalkotásodat otthonod falai között!

18 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page