top of page

Kortárs Belsőépítészet - minden, amit érdemes tudni róla


Amikor belsőépítészeti stílusokról van szó, a kortárs belsőépítészet talán a legjövőorientáltabb.


Ami annyira megkülönbözteti, az az, hogy ez egy állandóan változó stílus, szemben néhány olyan stílussal, amikor egy nagyon meghatározott időszakra és egy nagyon specifikus szabálykészletre hivatkoznak.

 

Tiszta vonalakkal, díszített minimalizmussal és aktuális trendekkel megspékelve a kortárs belső terek mindig aktuálisak - még akkor is, ha a pillanat változik.


Ez a lakberendezési trend ott van az irodákban, az otthonokban, mi pedig megmutatjuk ebben a cikkben azt, milyen jellegzetességei vannak a kortárs belsőépítészetnek.

 

Mi a kortárs belsőépítészet?

 

A kortárs belsőépítészet az 1970-es évektől kezdve folyamatosan előtérbe került, mint egy nagyon aktuális, nagyon trendi módja annak, hogy meghatározzunk egy olyan stílust, amely előre halad.

 

Ez egy olyan tervezési stílus, amely sok népszerű stílust von magába egy adott pillanatban, létrehozva egy olyan egyedi megjelenést, amely vitathatatlanul "nagyon ott van".


Ez azonban azt is jelenti, hogy egy kortárs otthon nagyon másképp nézhet ki eltérő időpontokban. Más stílusok, amelyek gyakran visszatérnek, sok különálló megegyezést tartalmaznak.


A kortárs sokféle stílusból merít és keveri azokat.

 

Általában a kortárs stílust inkább a stílusok keverékének határozzák meg. Kicsit eklektikusabb, de trendkövető, tehát a kortárs általában az, ami éppen most a divatban van.

 

Manapság, amikor valaki a kortárs stílusról beszél, általában egy olyan esztétikára utal, amely áthidalja a modern és a minimalista közötti szakadékot, egy semleges színpalettával, amely kiemeli a tér architektúráját.


Egy kortárs nappali például kevesebb bútordarabot tartalmazhat, de mindegyikükre jellemző kell, hogy legyen a magas minőség, a kézművesség, a művészi érték.


Míg gyakran az alapdarabok semleges színűek, egyes kiegészítők (szőnyeg, takaró) lehetnek merész árnyalatúak is.

 

Mi a különbség a modern és a kortárs belsőépítészet között?

 

Bár a modern és a kortárs stílusoknak hasonló neveik vannak - és a legtöbb szótár szerint szinonimák -, a tervezési világban nagyon különbözőek.


A modern egy olyan stílus, amely már elmúlt, de még mindig vonzónak találjuk és újra megismételjük a tervezésben. Míg a kortárs belső terek sokkal inkább folyékonyak és folyamatosan változnak.

 

A modern otthonok speciális tulajdonságokat és elemeket tartalmaznak, amelyek gyakran a '40-es és '50-es évek közötti modern időszakból inspirálódnak.


A modern belsőépítészet a Bauhaus és a skandináv mozgalmakban gyökerezik, tehát a modern stílus azokra az elvekre épül, amelyeket ezek a gondolkodási iskolák népszerűsítettek.

 

Ezzel szemben a kortárs belsőépítészet nem utal semmilyen konkrét mozgalomra, hanem arra, ami éppen aktuális.

 

A kortárs belsőépítészet meghatározó elemei és jellemzői

 

Azoknak, akik otthonukat kortást stílusban szeretnék berendezni, fontos megérteni a stílus alapjait.

 

Mi azok a kortárs design elemek?

 

A tiszta vonalak, a természetes anyagok és a minimalizmus mind a kortárs design aktuális jelzői. A kortárs terek mindegyikében van valamilyen szintű individualizmus, azaz a kortárs mindig az egyén döntése alapján alakul, változik.

 

Ám az alábbi stílusjegyek inkább jellemzők a kortárs belsőépítészetre:

 

  • Nyitott terek és alaprajzok.

  • Tiszta, egyenes vonalak.

  • Semlegesebb színpaletta, színese és kirívó kiegészítőkkel. 

  • Rétegezett textúrák.

  • Letisztult sziluettek és geometriai formák.

  • Látványos csillárok vagy függőlámpák.

  • Sokféle anyag együttes használata beleértve a:

    • puha textíliák

    • fém díszítések

    • faragott fa

    • természetes fonott elemek

 

Összefoglaló

 

A kortárs belsőépítészet tehát egy olyan stílus, amely a jelenlegi időszak legaktuálisabb dizájntrendjeit képviseli. A jellemzői közé tartoznak a tiszta vonalak, a minimalizmus, a természetes anyagok használata, valamint a neutralitás hangsúlyozása a színpalettában.

 

A kortárs belső terek gyakran nagy nyitott terekkel rendelkeznek, ahol az egyszerűség és az egyediség összetalálkozik. Az egyik fő jellemzője a változékonyság, hiszen a kortárs stílus a jelen időszak divatjait és trendjeit tükrözi és nem korlátozódik egyetlen konkrét mozgalomra vagy stílusra. A kortárs belsőépítészet lehetőséget nyújt az egyedi, kreatív megoldásokra és rugalmasan alkalmazkodik az idő múlásával változó igényekhez és stílusokhoz.

8 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page