top of page

Miért van szükség szegélylécekre?


Egy új padló választásánál sokan azt gondolják, hogy csak az a fontos, hogy a padló jó minőségű legyen, de a kiegészítőkre már nem fektetnek ekkora hangsúlyt.

Amikor lekerül az új padlónk, már csak az esztétikai takarás marad hátra, amelyet szegőlécek segítségével tudnak lezárni.

Ennek a felhelyezésével lesz befejezett az új burkolatunk.




A szegőlécek funkciója, hogy összekösse a falat a padlóval, eközben pedig esztétikusan eltakarja a dilatációs hézagokat, vagy akár a lakásban szabadon lévő kábeleinket.

A szegőléc hivatalos definíciója: íves vagy egyenes keresztmetszettel készített takaróelem, amelynek hosszirányú felületei gyalulva vannak.


Nem érdemes ezen az elemen spórolni, mert a silány minőségű szegő nemcsak látványban rontja el a szoba összképét, hanem könnyebben is sérülhet és igen hamar cserére fog szorulni.

Manapság már nemcsak anyagát tekintve van választási lehetőségünk, de a színek és formák is igen széles kínálatban elérhetőek.


Anyagát tekintve lehet PVC, HDF vagy MDF faőrleményből készült.

Ha egyenetlen a fal, akkor érdemes PVC szegőlécet használni, ami gumiperemének köszönhetően jobban idomul és fontos szempont lehet az is, hogy víz és ütésállóak.

Az MDF típusú szegőlécekből már kapható jobb minőségű, vastagabb fóliával bevont is, ami modern egyenesebb formákban is megtalálható és általában már a magassága is a mai trendekhez közelít.


Találunk olyat is a kínálatban, ami alapvetően fehér, ez már lakkréteggel is ellátott, tehát nem szükséges vele semmit tenni, de létezik olyan is egyes boltok kínálatában, ami festhető, pontosabban mindenképpen le kell festeni, mert az fogja megadni a védőréteget a szegőnknek.


Még azt érdemes figyelembe venni a választásnál, hogy vannak -e káoszt okozó kábeleink, amiket el szeretnénk rejteni, vagy akár egy kis extraként beépíthetünk LED világítást is a megfelelő választással. Dönthetünk a színazonos vagy illeszkedő színű lécek mellett is, ezáltal ízlésünkre szabhatjuk a padlónkat.

Gondoljuk végig számunkra mi az elsődleges szempont a választásnál, itt is szinte csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek!


Színválasztásnál manapság a legtöbben még mindig a színazonos szegélyléceket választják, de egyre elterjedtebb a különféle magasságokban kapható fehér vagy akár festhető szegőlécek is.

Felhelyezése is többféle módon történhet.


Rögzítése történhet csavarokkal, szögekkel, ragasztással vagy klipszekkel.

Arra fontos figyelni, hogy milyen módon fixálhatóak gond nélkül az elemek.

Az acélszögek például nem stabilizálódnak a porózus építőanyagokban, a régi épületek egyenetlen falfelületeihez pedig nehezen tapaszthatóak a merevebb falécek. Sokan, kifáradva a felújítási munkákban az utolsó feladatok közé hagyják a szegőléc rögzítését, egyszerűen csak odaállítják a fal mellé és évekig úgy hagyják. Így nemhogy nem tölti be a szerepét, de minden egyes porszívózáskor elcsúszkál a faltól, miáltal a fal is sérülhet.

A legtöbb típust kiegészítőkkel lehet esztétikusan felhelyezni, ma már nem divat a gérbevágás, mert lehetetlen olyan szépen vágni, hogy esztétikusan szép látványt nyújtson.


Az összekötő elem eltakarja az egyenetlen vágást, illetve a jobb és bal végzáró, amelyek szerepe a lezáráson túl a dekorfólia védelme a rongálódásoktól.

A külső, belső sarokelemek, védik a sarkokat a sérüléstől.


Ha nem szeretnék bajlódni a kiegészítő elemekkel, akkor válasszuk a Cubu szegőléceit, amelyek speciális kiegészítő eszközeinek és az innovatív technológiának köszönhetően már íves falak mentén is könnyedén felhelyezhető vagy bármilyen szögben lévő sarkoknál külön takaróelem nélkül is szép takarást nyújt számunkra.






19 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page