top of page

Mit jelent a jó kopásállóság?

Vásárlás előtt érdemes tájékozódni, hogy milyen lehetőségeink vannak. A padló megfelel-e azoknak az igényeknek és igénybevételnek, aminek nap mint nap ki lesz téve a nappaliban, a hálóban vagy az előszobában.



A kopásállóság nem más, mint a különböző padlólapok mechanikai jellegű, koptató hatásokkal szembeni ellenálló képessége.

Ehhez hozott létre egy rendszert az Európai Laminált Padló Gyártók Egyesülete az EPLF.

A kopásállóságért egy speciális fedőréteg felel, aminek a mértékét az AC (Abrasion Criteria - Kopásállóság Kritériumai) érték írja le.

A tesztelés folyamata, hogy egy dörzspapírral borított golyót forgatnak a felületen.

A kopást minden 100. fordulat után ellenőrzik és minden 200. fordulat után cserélik a dörzspapírt. A kezdő kopás (IP) az a pont amikor a laminált padlón először egyértelműen jelentkezik a felület kopása.


A legmodernebb laminált padlók felülete már nem csak extrém módon kopásálló, de a hétköznapi használatban kialakuló felületi mikrokarcok ellen is védett. A laminált padlók dekor rétegét egy speciális műgyantával kezelik, ez a melamin gyanta adja a lapok kopásállóságát, illetve a fa erezeti struktúrát. Az ARTEO laminált padlónál a magas kopásállóság a korrund nevű ásványi anyagnak köszönhető. Fontos tudni, hogy az Arteonak AC5/33-as LEGMAGASABB a kopásállósága.


Leggyakrabban előforduló jelölések:


· AC3 vagy 31-as jelölés (AC3/31): Általános teherbíró képességgel rendelkező laminált padló, melyet főként lakossági, általános felhasználásra ajánlanak.


· AC4 vagy 32-es jelölés (AC4/32): Közepes teherbíró képességgel rendelkező laminált padló, melyet főként irodákban, közületi épületekben való felhasználásra ajánlanak.


· AC5 vagy 33-as jelölés (AC5/33): Kiváló teherbíró képességgel rendelkező laminált padló, melyek elsősorban extrém erős terheléssel és forgalommal kitett helyiségek burkolásához ajánlanak.


A használat jellegének jelöléséből ered a használati osztály fogalma.

Van mérsékelt, normális, és erős teherbírású padló osztályozás.

Minél tovább bírja sérülés nélkül a felület, egyre fokozódó nyomás alatt, annál magasabb kopásállósági osztályt ér el a padló. Erre külön tesztet végeznek és az alapján sorolják be az adott kategóriába.

Minél magasabbak a számok annál nagyobb a kopásállósága a padlónak.


Az ARTEO padlók felülete szinkronerezett, minden oldalról beépített fugával rendelkezik, valamint kiemelkedő kopásállóságának köszönhetően hosszú életű választás lehet otthon és irodában egyaránt. Az ARTEO prémium padlók széles választékát webshopunkban tekintheted meg:

22 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page