top of page

Miből készülnek a laminált padlók?

A laminált padló hordozóanyaga a HDF, amelynek több mint 90 %-a környezetbarát faőrleményből készül. Ezek ellenőrzött erdőgazdálkodásból származnak. Összetevői teljes egészében visszaforgathatóak és ökologikusak.A hdf mag tetején található a dekorréteg, mely impregnált, szín és UV álló. Ezt a melamingyantás védőréteg borítja, amely megvédi a karcoktól és a kopástól. A padlólap alján szintén melaminos balance réteg található, így áll össze a réteges szerkezete. Ennek a melaminos fedőrétegnek a vastagsága és összetétele határozza meg a kopásállóságot.


A melamin egy nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. A vegyületet Justus von Liebig nevezte el a melam nevű vegyületről, amelyet kiegészített az amin.


A melam név a görög melasz (fekete, sötét színű) szóból származik. Ezt az anyagot használják a laminált lapok a karc és kopásállóságának érdekében.

Ez a típusú burkolat alacsony vastagsága végett (6-12mm), padlófűtésre is tökéletesen alkalmas.A hagyományos melegburkolatok mellett már kapható az innovatív technológiával készült Arteo vízálló laminált padlója, amelyet már a lakás vizes helyiségeibe is burkolhatunk.


A vízálló Arteo rétegrendje abban különbözik egy hagyományos laminált padlótól, hogy a hdf hordozólapra eltérő anyagú rétegek kerülnek fel, és sokkal szorosabb a Meglaock V fugarendszere.


A hdf magra kerül fel a 3D struktúrájú élethű fa hatást keltő minta, majd erre és a laminált lap éleire kerül fel több rétegben az isowaxx bevonat.

Az isowaxx egy speciálisan összeállított viaszkeverék. Ez eltömíti a panelek közötti rést és megakadályozza a nedvesség beszivárgását. Ezen felül a lapokat több rétegben impregnálják az illesztéseknél is.

Ezt fedi a kopóréteg, amely a korund nevű ásványi por és műgyanta keveréke. A korund por vegyileg teljesen tiszta és nagy keménységű ásvány. Ez a 2. legkeményebb anyag az egész földön, a gyémánt után. Ennek mennyisége határozza meg a koptathatóság minőségét, azaz a felület keménységét. Tehát minél magasabb a por mennyisége a keverékben, annál nagyobb a kopásállósága az adott padlónak.

Az Arteo laminált padlóinál használt mennyiségnek köszönhetően magas használati osztályba sorolhatóak ezek a lapok és extra mikrokarcolás elleni védelemmel rendelkeznek.

Ezek mellett magát a 4V fugát is négyszeres viaszréteggel vonták be, hogy a kiömlő víz ezeken a réseken se tudjon beszivárogni a lapok közé.637 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page