top of page

Lakásfelújítási támogatás! Érdemes-e belevágnod?


2021. január 1-től a Kormány bevezette az Otthonfelújítási Támogatást, aminek az a célja, hogy még több segítséget nyújtson a gyermekes családoknak. 2022. december 31-ig nyújtható be a pályázat.


Az állam ezzel szeretné ösztönözni az embereket a lakások és házak megújítására, hogy a gyermekek is jobb és szebb körülmények között élhessenek.

Ez egy vissza nem térítendő támogatás, ami a költségeink 50 %-át téríti meg, maximum 3 millió forintig.


Fontos, hogy utólag folyósít az Államkincstár, tehát rendelkeznünk kell a felújítás teljes összegével. Ha nincs meg hozzá a szükséges összeg, akkor több banknál igénybe vehető az otthontámogatási kölcsön is, ami maximum 6 millió forint lehet, fix 3 %-os kamattal (állami kamattámogatás mellett), maximum 10 évre. Ez a támogatásból visszatérített összegéből azonnal visszafizethető.


Ezzel a kis összefoglalóval próbálunk segíteni eldönteni, hogy érdemes e belevágni egy nagyobb felújításba, és ha úgy döntötök, hogy igen, akkor mégis merre érdemes elindulni, milyen szakemberekre bízzátok rá magatokat, mire érdemes odafigyelni.


Fontos tudnivalók a támogatás igénylése előtt


Ki veheti igénybe a támogatást?

  • A támogatást azok a magánszemélyek igényelhetik meg, akik legalább a terhesség 12. hetét betöltötték, vagy minimum 1 gyermeket nevelnek. Ami különösen fontos, hogy az igényléshez nem kitétel a házasságkötés.

  • Fontos, hogy a felújítandó ingatlanban legyen az állandó lakcímünk legalább 1 éve, kivéve, ha 1 éven belül lett vásárolva.

  • Lakás, lakóház, tanya (lakáscélú épület), vagy birtokközpont (lakáscélú épület) megnevezés legyen bejegyezve az ingatlanra.

  • Az igénylők közül 1 főnek rendelkeznie kell 1 év folyamatos TB jogviszonnyal, amelyben egybefüggően maximum 30 nap megszakítás történt.

  • Egyik félnek sem lehet adó vagy köztartozása.

  • Arra a gyermekre is igényelhető, aki a 25. életévét már betöltötte, de testi vagy szellemi fogyatékossága (betegsége) miatt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette.

  • A támogatást csak a vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermekek nevelői/szülei igényelhetik.


Számlák és a buktatók

Számlával kell igazolni a költségeket. Itt is van egy fontos tényező, amire érdemes odafigyelni. A vállalkozó, aki kiállítja a számlát az adott munkáról nem lehet az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa. A pályázó nem lehet a cég tulajdonosa, alkalmazottja, nem állhat semmilyen jellegű kapcsolatban a kivitelezővel, sem ő sem a közeli hozzátartozója.

Az anyagköltséget és a kivitelezési díjakat egyenlő arányban igényelhetjük vissza, 50-50%-os arányban.

A számlákat a munkák befejezése után, 60 napon belül be kell nyújtani a Magyar Államkincstárnak (MÁK).


Lakástakarék-pénztárral és a Babaváró hitellel egyszerre is felhasználható, de CSOK igénybevételéhez már elszámolt számla nem fogadható el.

Nyugtával nem tudunk pályázni a támogatásra, csak számlával.

Több vállalkozó számláját is be tudjuk nyújtani, de figyeljünk oda, hogy csak a 2021. január 1-e után megkötött szerződéseket fogadják el a támogatáshoz.


Profi kivitelezők

Most lehetőség nyílik minőségi anyagokat vásárolni, és profi szakemberekkel elvégeztetni a munkát. Mindenképp vegyük figyelembe mielőtt kivitelezőt választunk, hogy számlaképes-e.

Sokan vállalkozónak adják ki magukat, közben pedig csak elvégzik a munkát, és várják a fizetségüket, de rosszabb esetben az adott feladatot sem fejezik be és egyszer csak eltűnnek az előleggel a zsebükben. A számlaadást pedig már ne is említsük.

Az első lépés, hogy nézzük meg a referenciákat, kérjünk árajánlatot írásban, és egyeztessünk, hogy mikor tudják kivitelezni a munkálatokat.

Ha mindenben meg tudtunk egyezni, akkor a következő lépés a szerződéskötés, ami szintén fontos feltétele annak, hogy megkapjuk a kívánt összeget a Kincstártól. Ez azonban nemcsak a támogatás miatt fontos, hanem hogy védve legyünk, amennyiben a kivitelező cég nem tartja be bármelyik részét a szerződésnek.


Amennyiben megfelelünk az alapfeltételeknek, mindenképpen használjuk ki ezt a lehetőséget!

Ha terveztük már a felújítást, vagy csak a támogatás miatt gondolkoztunk el rajta, ez egy hatalmas segítség, hogy végre belevágjunk otthonunk szépítésébe.

Mindenképp érdemes tájékozódni a piacon mielőtt megvásároljuk az anyagokat a felújításhoz, akár érdemes szakember segítségét kérni.


Ha épp a padlót, a konyhát vagy a fürdőszobádat újítanád fel, mindenképpen keress fel minket, mert teljes körű szolgáltatásainkkal játék lesz a felújítás, és később visszaigényelned a befektetett pénzed!







Cikkünk tájékoztató jellegű, a tévedés jogát fenntartjuk! amennyiben részletes információkra van szükséged látogass el a Magyar Államkincstár oldalára itt!


54 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page