top of page

Iskolakezdés? Kicsi a gyerekszoba? Itt a megoldás!


Hamarosan kezdődik az iskola! Ilyenkor minden szülőnek nagy fejtörést okoz, hogyan lehetne a legpraktikusabban berendezni a gyerekeknek a szobáját, hogy mind a tanulásra, mind a pihenésre egyaránt kiszolgálja őket. A gyerekek folyamatosan nőnek, változnak az igényeik.


Érdemes időben elkezdeni gondolkodni, hogyan alakítsd át a helyiséget, hogy ne csak beleugorj a felújításba, majd később megbánd, hanem tényleg legyen idő ötleteket gyűjteni és a legpraktikusabb megoldást választani, hogy pár év múlva ne kelljen fenekestől felforgatni ismét a szobát, maximum csak kicsit frissíteni az elrendezésen.



Első körben nézz körbe az interneten, hátha látsz egy jó ötletet, amiből rájössz, hogy milyen stílus irányába szeretnél elindulni.

A fő szempontok, amiket figyelembe kell venni, hogy 1 vagy több gyerek van a szobában, maradjon hely a könyveknek, játékoknak és emellett a tanulósaroknak is, ahova el tudnak vonulni.


Nehéz úgy kialakítani a teret, hogy ne nyomjuk el a sok bútorral, mindenki kényelmesen elférjen és még az aktuális trendeknek is megfeleljen. Ezek mellett az sem gond, ha marad egy kis életterük is a gyerekeknek.

A kicsik igényeit nem könnyű kielégíteni, de az ötletek tárháza kimeríthetetlen. A legtöbbet Te magad is meg tudod valósítani, néha egy kis löketre van csak szükség.


Az első lépés a fal színének a kiválasztása

Kis méretű szobánál érdemes minél világosabb színt választani, mert tágítja a teret. Nyugodtan gondolkodj színekben, csak mindenképpen világos árnyalatot válassz. A sötét színek szerelmeseinek az ajánljuk, hogy egy falra korlátozzák annak használatát, ha a kis lurkó nagyon ragaszkodik hozzá, és világosabb bútorokkal egyensúlyozzák ki, így a szoba nem lesz hosszútávon nyomasztó.


Világítás

Ha már felújítasz érdemes ilyenkor a világításra is gondolni. Fontos a tanuláshoz a megfelelő fény, amihez a rideg, sötét tél nem igazán járul hozzá, ezért az íróasztalon lévő lámpa fénye legyen elegendő, de ne bántsa a szemet.

Ha nagyítani szeretnéd a teret, érdemes az általános világítást spot lámpákkal megoldani, mert nagyobbnak fog tűnni tőlük a szoba, és irányított fényekkel azt a sarkot tudod megvilágítani, ahol gyermeked legtöbbet játszik.


Megfelelő ágy kiválasztása

A következő lépés, eldönteni, hogy milyen ágyat válassz, hiszen ez foglalja el a legtöbb helyet a szobában. Ha nincsen kistesó akkor érdemes galériaágyat választani, főként, ha a szoba magassága engedi.

Így megoldott az alvás, és az ágy alá be tudsz rendezni egy kis tanuló kuckót, így nem veszel el túl sok helyet a játékoktól és még marad is hely játszani a szobában.


Ha több gyermek van egy szobában akkor érdemes emeletes ágyat választanod, így szintén sok helyet megspórolhatsz, hiszen a legkisebb ágy is rengeteg helyet foglal el, főként, ha kettő van belőle. De ha ezek az ötletek annyira nem nyerték el a tetszésedet, és a hely még mindig elég szűkös lenne, válassz kanapé- vagy szekrényágyat, így teljesen elrejtve azt, több teret nyerhetsz.

Ha pedig az ágy adott és nem szeretnéd lecserélni, érdemes laposabb tárolódobozokat vásárolni, vagy megnézni, hogy kapható-e hozzá való fiók. Így ki tudod használni az ágy alatti helyet is, ahova nem is gondolnád, hogy mennyi mindent el tudsz rejteni.


Ruhásszekrény

A másik fontos dolog, hogy a ruhák tárolására megtaláld a számodra legmegfelelőbb szekrényt. Érdemes tolóajtós megoldásokat választani és abból is a keskenyebb változatot. Egy kis szobában remek megoldás lehet egy magas szekrény, mert a legtöbb otthonban kihasználatlan a fejmagasság feletti falterület, pedig az utazótáskáknak, ágyneműnek, szezonon kívüli ruháknak kiváló rejtekhelye lehet.


Íróasztal

Itt is fontos szempont, hogy milyen ágyat választasz. A galériaágy alá több fajta asztalt is betehetsz, de lehet akár lehajtható verzióban gondolkodni, mert így akár pillanatok alatt át tudod alakítani egy hangulatos kis kuckóvá.

A másik lehetőség, a nehezen kihasználható sarkok. Merj bátran kísérletezni velük! Válassz sarokpolcot, sarokszekrényt, vagy akár sarok íróasztalt. Ha esetleg nem találsz az elképzelésednek megfelelőt, felkereshetsz egy asztalost, aki megvalósítja számodra a legmerészebb elképzeléseidet is.


Polcok, játéktárolók

Miután megvan az ágy, az asztal és a szekrény, még mindig ott az örök probléma: hova tedd azt a tömérdek mennyiségű gyerekjátékot?!

A legfontosabb a rendezettség kialakítása. Vegyél polcokat, bátran használd ki a teret, főként, ha nagyobb a belmagasság!

Ha magasra rakod a polcokat, nem kell aggódnod, hogy a gyerekek nem fogják elérni, hiszen úgysem játszanak mindennel egyszerre, és nyugodtan lehet forgatni a játékokat is, így fent tartva irántuk az érdeklődést. Ha meg kicsi a gyermeked, a kedvenceket ne ide tedd, nehogy fel akarjon mászni érte.


Ha mindennek megtalálod a megfelelő helyét, nem lesz káosz érzet a szobában, tágasabb is lesz és talán a gyerekeket is könnyebben veszed rá, hogy elpakoljanak maguk után, ha mindennek megvan a maga helye.

Szerezz be minél több kosarat, tároló dobozt, így a polcokon belül is el tudják rejteni a játékokat. Egyszerű matricákkal jelölheted számukra, hogy melyikbe mennek a plüssfigurák és melyik dobozba a LEGO.


Textíliák

Amikor már látod mekkora hely marad a földön, válassz egy vagy több pihe-puha színes, vagy meleg árnyalatú szőnyeget. Ha télen nagyon lehűl a padlód és nincs padlófűtésed, válassz vastagabb szőnyeget. Egy színes/mintás ágynemű, függöny és díszpárnák használatával, otthonossá és vidámmá teheted a helységet és kész is az álom gyerekszoba!

Ugye, hogy nem is olyan nagy ördöngösség a szemünk fényének berendezni az új kuckóját?! Persze ez nem menne egy szakértő bevonása nélkül, aki ebben az esetben nem más mint maga a szoba lakója. Legyen a gyermeked 2 vagy 15 éves, biztosan határozott véleménye lesz arról, hogy milyen szobát szeretne. Ezért bátran kérd ki véleményét, és hagyd dönteni!


Válassz számárára néhány opciót, amiből eldöntheti Ő, hogy melyiket szeretné. Kezdjetek el ötletelni és álljatok neki együtt! Haladjatok szépen sorban és a végére egy csodás szoba képe fog elétek tárulni!


Összegyűjtöttünk nektek pár képet inspirációnak!

Legközelebb abban segítünk, hogy legyen igazán trendi és mégis otthonos a nappalid, főként, ha gyerek van a családban!





120 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page