top of page

Egyszerű lakás karbantartási tippek

Otthonunk felújítása, szépítése olykor bonyolultnak és félelmetesnek tűnhet, de kinek ne lenne csábító az a gondolat, hogy jelentős összeget spóroljon meg.


Sokan attól tartanak, hogy ha nem szakemberrel végeztetnek el egy munkát, akkor a házi barkácsolással csak nagyobb gondot okoznak maguknak. Szerencsére a legtöbb otthoni karbantartás és lakásszépítés nem igényel különleges képesítést és eszközöket sem.

Összegyűjtöttünk pár olyan ház körüli tennivalót, amit Te magad is elvégezhetsz.



· Csaptelepek

A szivárgó csaptelepek sok bosszúságot okozhatnak. A folyamatosan csordogáló víz mellett az állandó vízkőtelenítésért sem rajonganak sokan. A szivárgás leggyakoribb oka a csaptelep elhasználódott alátéte, amit egy könnyű mozdulattal ki tudsz cserélni. Mielőtt szétszednéd a csaptelepet, ne felejtsd el elzárni a főcsapot.



· Lefolyók

Ha megfelelő óvintézkedések nélkül használjuk a mosdókagylót vagy a mosogatót, könnyen megesik, hogy előbb-utóbb eldugul. A konyhában a leggyakoribb szennyeződések a mosogatás során a vezetékbe került ételmaradványok és az olajok. A fürdőszobában a dugulást főleg az összecsomósodott hajszálak okozzák. A dugulásokat meg kell szüntetni, de óva intünk az azonnali vegyszeres beavatkozásoktól. Az erősen savas kémhatású lefolyótisztítók könnyen tönkre tehetik a vezetéket, ami később nagyobb problémához vezethet. Ha előrelátó voltál, és van csőgörényed, akkor elő vele. Rosszabb esetben egy drót is alkalmas lehet arra, hogy fizikai úton kitakarítsd a lefolyókat. A hajcsomók viszonylag könnyen eltávolíthatók így, de a konyhában megeshet, hogy egy kis mozgatás után mosogatószeres vízzel is kell operálnod. Legvégső esetben jön a vezeték szétszedése, ami előtt szintén zárd el a főcsapot.


· Légkondicionálás

Amikor karbantartásról esik szó, a légkondik az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott berendezések, holott ezek javításai meglehetősen költségesek. Érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni a kondenzvízcsövet, hogy szabadon áramlik-e benne a víz. Az esetleges állóvizet el kell vezetni, így elkerülhető a penész és az algák kialakulása, amik az egészségünkre is ártalmasak lehetnek. A légkondi szűrőjének cseréjét azonban bízd szakemberre.


· Festés

A belső terek kifestésével szinte újjá varázsolhatod az otthonod. Az egész lakás újra festése azonban igen költséges, és sok időt is igénybe vehet. Érdemes egy stratégiát kidolgoznod arra, melyik helyiségben van a legnagyobb szükség a frissítésre. A saját kezű szobafestés egyik legegyszerűbb, leggazdaságosabb és legtisztább módja a szórópisztolyos megoldás. Mielőtt nekilátnál, a burkolatok és a falak illesztéseinél ragassz le újságpapírokat, és a radiátorok csöveit se hagyd ki a papírba burkolásból. Száraz, meleg időben a frissen festett fal gyorsan megszárad.


· Burkolás

A burkolással kapcsolatosan a legtöbb ember fejében egy szétvert, poros lakás képe elevenedik meg. A csempézés és a kőlapok leszedése, majd újra rakása valóban sok kosszal jár. Szerencsére létezik már olyan megoldás, amit bontás nélkül egy ügyesebb kezű háziasszony is képes könnyen kivitelezni. A pillekönnyű CERAMIN ásványkompozit burkolatokat a már meglévő, megtisztított falfelületekre egyszerűen fel lehet ragasztani. Kezdd a konyhával, ott kisebb felületen „bemelegíthetsz”, és ha belejöttél, folytathatod a fürdőszobával, hiszen a CERAMIN lapok 100 %-ban vízállók.





16 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page