top of page

Tapétáznék, de hogyan?


Mindenkivel előfordult már, hogy ült a lakásában és nézegette, hogy mivel is lehetne kicsit feldobni a különböző helyiségeket, hogyan lehetne egy új otthon hatását kelteni, vagy csak egyszerűen egy új stílusra, változásra vágyott. Nem feltétlenül a bútoraink cseréjével kell kezdeni az ilyen jellegű átalakításokat, hiszen egy egyszerű, de mégis egy átgondolt tapétaválasztással óriási változásokat lehet elérni. Legyen az trópusi, geometrikus vagy egy egyszerű texturált tapéta, a változás lehet drasztikus vagy kismértékű, csak rajtunk múlik mennyire szeretnénk áttranszformálni az otthonunkat.



Amikor megszületik a döntés, hogy tapétázni szeretnénk, első körben mindenkinek megfordul a fejében, hogy akár maga is meg tudná csinálni, nem tűnik bonyolult feladatnak.

Végig gondolva, csak le kell szabni, a ragasztót rákenni és mehet is a falra.

De azért ez mégsem ilyen egyszerű. Aki már itt érzi, hogy nem szeretne bajlódni vele vagy bonyolultnak érzi a feladatot és nem szeretné esetlegesen elpazarolni a drágán megvásárolt tapétát, az keres egy hozzáértő szakembert és remélhetőleg hamarosan egy szép, új otthon fogja várni.


Akik viszont mégis tovább gondolják és úgy döntenek, hogy belevágnak a dekorálásba, első körben biztos, hogy az interneten keresik a felmerülő kérdéseikre a választ.

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani, hogy milyen lépésekre figyeljünk oda, a vásárlástól a felragasztásig.


Rengeteg féle tapéta típus van és mindegyiknek van saját ragasztója és egyedi ragasztási technikája.

Amikor kiválasztottuk az új tapétánkat, kérjünk segítséget az eladóktól, hogy biztosan a megfelelő ragasztót vásároljuk meg hozzá és megfelelő mennyiséget vegyünk, mert könnyen elcsúszhatunk a számolással. A mennyiség meghatározásakor tudnunk kell a fal magasságát, a fal síkok szélességét és a nyílászárók által kieső területet. A szükséges mennyiségnél mindig érdemes kb. 10%-kal többet vásárolnunk. Mindenképpen kalkuláljuk bele a mintás tapéták vágási veszteségét, mert a mintákat illeszteni kell.


Érdemes mindig elolvasni a címkéket a tapéta csomagolásán is, mert minden fontos információnak szerepelnie kell rajta. Amire még mindenképp ügyeljünk és saját magunk is ellenőrizzük le, hogy csak azonos gyártási számú tapéta tekercset vásároljunk, mert azonos gyártási szériánál garantálják csak a gyártók a színazonosságot. Kibontani addig nem is szabad egy tekercset sem, amíg meg nem győződtünk az azonosságról, mert nem fogják kicserélni nekünk a bontott tekercseket.


Előkészítés

Az egész tapétázás munkafolyamatának az egyik legfontosabb lépése, a fal megfelelő előkészítése.


Először is vizsgáljuk meg, hogy milyen típusú a fal és hogy sima egyenletes-e a falfelületünk.


Mész alapú falra tilos tapétázni, mert a fal anyaga minden ragasztót felold. Vályogra pedig érdemes vlies tapétát választani, mert az gond nélkül használható, hagyja szellőzni a falat, míg a többi típusnál bepenészedhet a fal és ez hosszútávon egészségkárosodást is okozhat.


A 2 leggyakrabban használt alap amire rádolgozzák a mintákat a papír és a vlies.

Amennyiben régi diszperziós festékkel van lekenve a fal, akkor, ha jól tapad fent lehet hagyni, ha enyves a festék azt viszont mindenképpen el kell távolítani. Először vizes áztatással fel tudjuk lazítani, aztán könnyedén le is kaparhatjuk.


Ha esetleg farost a felület, azt egy finom csiszolópapírral érdesítsük meg.


Minden felületnél a laza vagy rosszul tapadó réteget el kell távolítani. Ha esetleg régi tapéta van a falon, akkor meg kell nézni, hogy megfelelően tapad-e vagy le kell kaparni. Ha jól illeszkedik akkor az illesztéseknél meg kell csiszolni, vagy akár rá is gipszelhetünk, hogy biztosan tartós legyen az új tapétánk. Ha zsír vagy kosz folt van a falon, azt is mindenképpen távolítsuk el, mert különben nem fog feltapadni az új tapéta.

Érdemes mélyalapozót is használni, mert a fal könnyedén beszívhatja a ragasztót. A tapéta kiadja a fal hibáit, úgyhogy erre nagyon figyeljünk oda, hogy a fal sima legyen, nehogy kárba vesszen a pénzünk és a munkák.


Ha mindennel végeztünk, érdesítsük meg a falat, majd alaposan portalanítsunk. Nagyon fontos, hogy mindig ez legyen az utolsó lépés.


A tapéta méretre vágása

Első körben mérjük meg a fal pontos méreteit újra, majd az alapján szabjuk le a csíkokat.

Arra kifejezetten ügyeljünk, ha mintás tapétát választottunk, hogy eltolással kell leszabni a tapétát, hogy az illeszkedéseknél passzoljon a két összeillesztett csík mintája egymással. Érdemes mindig kicsit hosszabbra hagyni a sávokat, mert így el tudjuk kerülni az esetleges mérési hibákat.


Ragasztó felkenése

Itt mindenképpen vegyük figyelembe, hogy milyen típusú a tapétánk és tartsuk be a mellékelt használati utasítást.

A papírtapétáknál magát az anyagot kell bekenni és pihentetni egy kicsit. Ha rákentük a csíkra a ragasztót, a végeket hajtsuk be középre és tekerjük fel. Hagyjuk így kb. 8-12 percig, amíg kicsit magába szívja a ragasztót és megduzzad, megpuhul az anyag. Így a legegyszerűbb kivárni a várakozási időt és elkerülni az esetleges szennyeződések rákerülését.


Ha vlies tapétát választottunk, akkor csak a falat kell bekenni ragasztóval, mert különben túlázik és megcsúszik a felületen. Itt nem is kell várnunk, rögtön elkezdhetjük a tapéta felvitelét a falra.

Azért is fontos, hogy mindig tájékozódjunk az adott típusú tapéta ragasztási technikájáról, mert előfordulhat az is, hogy a falat és a tapétát is be kell kennünk. Tartósság szempontjából nagyon fontosak ezek a szempontok.


Tapéta felhelyezése a falra

Érdemes a felhelyezés előtt megnézni, hogy vízszintbe vannak -e a fal szélei és a plafonhoz igazítsuk a csíkokat.

Ha ferdék a falak, akkor a mennyezetnél hagyjunk rá egy kicsit. Ha csak egy vagy két csíkot szeretnénk felhelyezni mondjuk a fal közepére, érdemes ceruzával bejelölni előtte a tapéta helyét.

A papírból készült tapétákat szorosan egymás mellé kell felragasztani, míg a vlies tapétákat mindig átfedéssel tegyük fel.


Tapéta beállítása

Nagyjából helyezzük a kívánt helyre a tapétát, majd óvatosan igazítsuk pontosan a helyére.

A csíkok első 10 cm-ét alaposan rá kell simítani. A nehezebb tapétáknál csak a legvégén hajtsuk ki a ragasztott tapétát. Ha úgy látjuk, hogy a kívánt helyre került, kezdjük el lesimítani, úgy, hogy közben figyeljünk arra, hogy pontosan illeszkedjenek egymáshoz a tapétacsíkok.


Ha mégis nagyobbak lesznek a rések vagy nem fedik egymást, akkor alulról felfelé húzzuk fel és ismét igazítsuk a helyére, majd újból simítsuk át kefével.

A vlies tapétáknál figyeljünk oda, hogy föntről lefele lehet csak simítani.

A mennyezetnél és a padlónál egy spakli segítségével alaposan nyomkodjuk a falhoz a tapétát, majd óvatosan vágjuk le a felesleges, túllógó darabokat. Erre a legalkalmasabb eszköz a tapétavágó.


Ha végeztünk a felrakással már csak a száradásra kell odafigyelnünk. Átlaghőmérsékletet teremtsünk a lakásban, hogy ne száradjon meg túl gyorsan, de túl későn se a tapéta.

A vlies tapétáknál figyeljünk oda, hogy elkerüljük a huzatot és a meleg levegőt.


Ezek után, ha letelt az adott száradási idő, már csak a takarítás és a bútorok visszahelyezése a feladatunk, és máris csodálhatjuk, az új stílusba öltöztetett otthonunkat.


Összességében nem egy bonyolult feladat a tapétázás, csak megfelelő előkészítést és odafigyelést igényel. Reméljük, hogy mindenki kedvet kap egy kis otthoni átalakításra, vagy, hogy egy kis izgalmat csempésszen az otthonába!

17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page