top of page

Laminált padló burkolása házilag


A laminált padló kivitelezése a legegyszerűbb feladat a burkolások között. Gyors, könnyen kivitelezhető és akár saját magunk is megbirkózunk vele, de azért érdemes pár dologra odafigyelni.


A padló lerakásának folyamatát és a buktatókat mutatjuk be kicsit részletesebben, hogy ha valaki még soha nem burkolt, akkor is kapjon egy összefoglaló képet hogyan is érdemes nekikezdeni.


Először is minden termékhez van kivitelezési útmutató, amit fontos, hogy betartsunk, mert csak úgy vállalnak a cégek garanciát a termékre, és ez a padlónk élettartalmát is befolyásolhatja.


Mielőtt megvásároljuk az új laminált padlónkat érdemes utánanézni, hogy milyen kiegészítőkre és eszközökre lesz szükségünk a burkoláshoz.


Szükséges eszközök

· ceruza

· mérőszalag

· sniccer: alátétek méretre szabásához

· beütővas: lapok illesztéséhez (ez nem feltétlen kell, biztos nincs minden háztartásba)

· gumikalapács: lapok illesztéséhez

· dekopírfűrész: a lapok méretre szabásához

· vasfűrészlap

· ék: dilletációs hézag kihagyásához

· kinyomópisztoly: a burkolatváltóhoz, ha ragasztott/vagy a szegőléchez, ha ragasztott

(de találunk szilikoncsíkkal ellátott öntapadós verziót is, akkor ezt is megspórolhatjuk)

· ütvefúró: ha a burkolatváltó leütős, dübeles


Laminált padló mennyiségének kiszámítása


Nagyon fontos, hogy mielőtt vásárolni indulunk számoljuk ki mennyi anyagra van szükségünk.

Számoljuk ki hány m2 a helyiség, amit burkolni szeretnénk, majd adjunk hozzá körülbelül 10 % vágási veszteséget, és így kapjuk meg nagyjából a szükséges mennyiséget. Előfordulhat az is, hogy az vágás közben sérül egy lap és ezt cserélnünk kell. Ezeket mind figyelembe kell venni.


Ha esetleg elszámoltuk és megmarad a termékből, ne mérgelődjünk, mert mindig jól jön a tartalék, ha esetleg később cseréni kell egy lapot, másfelől kreatívan is fel tudjuk használni a lakásunk egyéb helyiségeiben is.


Amennyiben sikerült kiszámolni a mennyiséget, még fontos, hogy utána olvassunk a kiegészítő termékeknek is, amitől igazán tartós lesz a padlónk, majd indulhat a vásárlás.


Laminált padló választása


Érdemes utánajárni az üzletek kínálatának, mert nagyon sokat számít, hogy a számunkra megfelelő tulajdonságokkal bíró laminált padlót válasszunk.Itt is fontos szempont a fűtés típusa, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve, milyen helyiséget szeretnénk vele burkolni.


Érdemes minőségi terméket választani, még ha esetleg az ára kicsit magasabbnak is tűnik első ránézésre, mert az alapáron kapható termékek igen hamar cserére szorulnak, ami hosszú távon nem túl kifizetődő, míg egy minőségi termék esetében, akár 25 év garanciát is kaphatunk.


Ha esetleg elvesztünk a kínálatban, vagy nem tudjuk eldönteni melyik termék lenne számunkra a megfelelő, a kiszemelt üzletben az eladók a segítségünkre lesznek és minden kérdésünkre választ tudnak adni.


Ha mindennek utánajártunk, megvásárolhatjuk az új burkolatunkat a hozzá való kiegészítőkkel, de az nagyon fontos, hogy mielőtt nekiállunk a lerakásának a laminált lapokat 48 órán át kicsomagolva kell pihentetni abban a helyiségben, ahová le lesz téve, mert így át tudja venni a szoba hőmérsékletét és páratartalmát.


Az akklimatizálás lehetővé teszi, hogy a laminált padlólapok alkalmazkodjanak és idomuljanak a helyiségben uralkodó hőmérsékleti körülményekhez, így az illesztési rendszer nem fog sérülni, mert a deszkák egységesen kondicionálódnak.


Kiegészítő termékek


Párazáró fólia

A padlónk élettartamát nagyban befolyásolja a párazáró fólia használata és a megfelelő padlóalátét választása.

Fontos, hogy megvédjük a laminált padlónkat, az aljzatból távozó nedvességtől.


Ennek érdekében párazáró fóliát kötelezően le kell fektetni az aljzat és a padlóalátét közé, hogy az aljzatból távozó pára ne nedvesítse meg a padlónkat.

A gyártók is csak ebben az esetben fogadják el helyes kivitelezésnek és csak ily módon tudjuk érvényesíteni a garanciánkat, ha esetleg gond adódna.


Egyes padlóalátét típusokban, mint a ProfiFloor HD-ban beépített párazáró réteg van, így nem kell párazáró fólia plusz padlóalátét, amivel időt és sok anyagköltséget is meg tudunk spórolni. Ezáltal a lerakás gyorsabb, hamarabb elkészülhet a padlónk.


A párazáró réteget azért se hagyjuk ki, valamelyik módszert mindenképpen alkalmazzuk, mert így tudjuk elkerülni a vizesedési károk, illetve a sokunknak gondot okozó penész megjelenését is.


Padlóalátét választás

A következő lépés a megfelelő padlóalátét kiválasztása. Itt figyelembe kell venni milyen típusú a fűtésünk, hagyományos vagy padlófűtés van az otthonunkban. Ha nem megfelelő az alátét, rengeteg hőveszteségünk lehet, ami a számláinkon is megmutatkozik a későbbiekben.


Szegőlécek

A laminált padló kiválasztása után következik a hozzáillő szegőléc megtalálása. Ez egy olyan részlet amire nem mindenki fektet nagy hangsúlyt, pedig nemcsak nagyon fontos része a padlónak, de ettől válik teljessé. Esztétikai szerepe mellett, tökéletes takarást nyújt, elrejtve a dilatációs hézagokat.


Mindenki saját igényeire szabhatja a piacon igen széles kínálat található.


Választhatjuk az MDF típusú szegőket, régen ez volt a legelterjedtebb. Ezek többféle színben és mintában kaphatók, ízlés szerint lehet variálni őket, egyes típusokat akár le is festhetünk.


Ha egyenetlen a fal, akkor érdemes PVC szegőlécet használni, ami gumiperemének köszönhetően jobban idomul és fontos szempont lehet az is, hogy víz és ütésállóak.

Gondoljuk végig számunkra mi az elsődleges szempont a választásnál, itt is szinte csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek!


Padlóprofil

A padlóprofilok a burkolatokat lezáró elemek, a rések, hézagok elrejtésére hivatottak, ami szintén különösen fontos, mert ez is igen meghatározza a padlónk látványát.

Nem mindig egyszerű olyat találni, ami megfelel minden kritériumnak, hogy ne csak a műszaki paraméterei legyenek megfelelők, hanem esztétikailag is olyan legyen, amilyet megálmodtunk.


Kapható fém, fadekoros, eloxált alumínium, illetve matt és fényes rozsdamentes acél kiadásban is. Egyes padlókhoz találhatunk színazonos profilt is.


Mindenképp érdemes a minőséget választani itt is, mert egy jobb minőségű padlónál azonnal szembetűnő lesz, ha egy rosszabb minőségű profilt teszünk le. Ez nyilván korábban is fog cserére szorulni.


A burkolni kívánt felület előkészítése

Az első fontos dolog, mielőtt neki kezdünk a munkának, hogy milyen alapra fogunk burkolni.


Amennyiben régi burkolat van, nem feltétlenül fontos eltávolítani, de mindenképpen meg kell nézni az állapotát, hogy sík, egyenletes, sima legyen a felület. Ellenkező esetben, ha a régi padló nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, akkor el kell távolítani, és esetlegesen aljzatkiegyenlítést kell végezni.


Aljzatkiegyenlítés

Az egyenetlen padló nem alkalmas a laminált padló fogadására, mert a klikkrendszer gyorsan tönkre mehet, ha rálépve nem egyenes talajon fekszik. Általában, ezzel a padló lerakásakor szembesülünk, és ez egy igen gyakran előforduló probléma.

A vastagabb, magas sűrűséggel rendelkező padlóalátétek, mint az 5mm-es ProfiFloor XPS alkalmas 4mm-ig a probléma kiküszöbölésére, így megspórolhatjuk az aljzatkiegyenlítő használatát. Ezzel rengeteg időt és pénzt megtakarítva.


Ha ennél nagyobb az egyenetlenség akkor mindenképp szükséges önterülő aljzatkiegyenlítő használata, mert később nem tudjuk alátéttel az ennél nagyobb hibákat kijavítani.


Ami nagyon fontos, hogy padlószőnyegre csak abban az esetben ajánlott laminált padlót rakni, ha megfelelően kemény, szilárd felületet képez. A legtöbb esetben ez nem szokott gondot okozni, de amennyiben úgy ítéljük meg, hogy túl puha, akkor mindenképpen szedjük fel, mert nem nyújt elég stabilitást és a padlónk igen hamar tönkre fog menni.


Amire még feltétlenül figyeljünk, hogy padlószőnyeg esetében mindenképpen tegyünk padlóalátétet, mert ellenkező esetben elmozdul, nyikorogni fog és el fognak válni egymástól a lapok.


Laminált padló lerakása


Amennyiben az előkészítést befejeztük, kezdődhet is maga a laminált padló lerakása.

Az EPLF szövetség alapelve szerint és a legtöbb gyártó javaslata általában az, hogy a laminált padlót a beeső fény falára merőlegesen rakjuk le. Sokszor ez nem kivitelezhető, például, ha egy légtérben több helyiség is összeér, így a fény minden laktérben változik.


Mindig a bonyolultabb sarkot válasszuk elsőnek, például ahol ajtó van. Az elején könnyebb dolgozni, mert nagyobb a mozgástér.

Figyeljünk arra, hogy a falak mentén hagyjunk ki egy kb. 0,5 - 1cm - es dilatációs hézagot, és ezt ékekkel biztosítsuk.


A lapokat először hosszában, majd keresztben kell óvatosan egymásba illeszteni.


A sor utolsó darabját vágjuk méretre, a következő sort pedig a lehulló darabbal indítsuk, hogy meglegyen az eltolt sorosztás! (A legideálisabb soreltolás 50 cm.) Az utolsó darabot szintén vágjuk pontosan méretre.


Amennyiben csak 1 helyiséget burkoltunk, érdemes burkolatváltó profilt alkalmazni a hozzá kapcsolódó burkolat elválasztására és a hézagok elfedésére.


Ha egy helység több funkciót is betölt és egy azon burkolatot kap, akkor tudjuk folytatni a padló lerakását, így egybefüggő burkolatot kapunk.


Szegély felrakása


Első körben az ékeket távolítsuk el!

A szegélyléceket több módon is a falra erősíthetjük.


Az egyik a klipszek segítségével történő felhelyezés, ami annyit jelent, hogy előre fel kell fúrni a falra és ebbe tudjuk belepattintani magát a léceket.

A másik módszer, a ragasztás.


Nagyon fontos, hogy bármilyen módon is rögzítjük a szegőlécünket, rendesen takarja el a csavarokat, hézagokat, mert különben nagyon le tudja rontani az összképet.

A sarkoknál használjunk sarokelemet, ezzel is esztétikusabbá téve a szegőlécünket.


Befejezésül takarítsuk fel a padlónkat, és már rendezhetjük is be újra a helyiséget.


Összességében, első olvasásra lehet, hogy bonyolult feladatnak tűnik, de csak első nekifutásra hangzik annak. Érdemes nekiállni, mert ha elkezdjük hamar rájövünk, hogy pofon egyszerű a laminált padló burkolása.


Ha mégis elrettentünk a feladattól érdemes felkeresni egy szakembert, aki gyorsan újjá varázsolja a padlónkat!
524 megtekintés0 hozzászólás

תגובות


bottom of page